Правила за безопасност при сделки

Брокер

Правила за безопасност при сделки

Правила за безопасност при сделки

Правила за безопасност при сделки

“Всеки ден на сайта за обяви Bazar.bg няколкостотин хиляди души продават вещите си, печелят пари, развиват бизнеса си. За съжаление, между тези стотици хиляди има и недобросъвестни хора. Eкипът на Bazar.bg се грижи за своите потребители и споделя с Вас полезни съвети, които ще Ви помогнат да избегнете неприятностите.

Общи правила

Спазвайте основните правила за безопасност, които ще Ви помогнат да различите мошениците от честните продавачи и купувачи. По-голямата част от опитите за измама може да избегнете като спазвате основните правила за безопасност.

1. Разговори изнесени извън чата на BAZAR

Когато продавач или купувач премести разговора на друга платформа за съобщения, BAZAR няма контрол и вече не може да Ви защити. Винаги договаряйте сделките си в чата на BAZAR.

2. Не предоставяйте номер на паспорта, банкова карта и други лични данни.

BAZAR няма система, чрез която купувачите да могат да платят онлайн за предлагана стока.

3. Пазете се от прекалено изгодни предложения.

Ако цената на определен продукт Ви се стори прекалено ниска, послушайте интуицията си – най-вероятно Ви предлагат фалшификат или некачествена стока.

4. Не изпращайте капаро

Ако продавачът иска капаро и Ви казва, че стоката се намира в друга държава или град, по-добре потърсете продавач, който има стоката в наличност или не Ви иска предплата. Много често тези съобщения са написани на на съмнителен български – с разбъркан словоред, неразбираеми фрази и т.н. Това писмо най-вероятно е написано от измамници и преведено с Google преводач.

5. Винаги ползвайте опцията “Предварителен тест и преглед на стоката”

Ако нямате възможност да получите поръчаната стока лично и се налага да ползвате доставка до офис или до адрес винаги изисквайте предварителен тест и преглед на стоката особено в случаите, когато продавачът ви е непознат и не сте имали делови отношения до този момент. Ако такъв ви бъде отказан, поръчката ви би била рискова.

Популярни начини за измама

Повечето измамници използват едни и същи схеми. Ще Ви разкажем за най-популярните от тях.

Изпращане на стоката след плащане на капаро

Продавачът отказва да се срещне лично и е готов да продаде стоката само чрез доставка и ако му изпратите част от сумата или цялата сума предварително. Почти сигурно е, че нито ще си получите парите обратно, нито ще получите предплатената стока. Съветваме Ви да потърсите стоката при друг продавач, който може лично да Ви предаде стоката или да се обърнете към вече проверен продавач или магазин.

Изпратете капаро, за да получите определена работа

Ако Ви искат пари, за закупуване на материали за надомна работа, за закупуване на информационни материали или за сключване на договор за работа (в чужбина), това най-вероятно е измама. Нито една уважаваща себе си организация няма да иска пари от своите бъдещи служители. Препоръчваме Ви да потърсите работа на друго място.

Правила за безопасност при сделки

Предоставяне на лични данни

Продавачът (или купувачът) по едни или други причини се опитва да Ви вземе личните данни – номер и код на банковата карта, разплащателна сметка, приканва ви да се свържете с него по e-mail и т.н. Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Съветваме Ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни.

Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода.

Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност. Съветваме Ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни.

Получавате писмо на български, преведено с Google преводач

Получавате писмо на съмнителен български – с разбъркан словоред, неразбираеми фрази и т.н. Това писмо най-вероятно е написано от измамници и преведено с Google преводач. Обикновено в него се предлагат стоки на ниски цени и продавачите искат предплата или цялата сума в аванс или просто искат да получат Вашите лични данни. Съветваме Ви да не отговаряте на подобни писма.

Изключително изгодни предложения или обявени за подаряване стоки

Публикувани са обяви с прекалено ниски цени за съответната стока или директно са обявени за подаряване. Най-често написани на чужд език или с Google преводач. В последващ контакт искат от вас да преведете авансово пари за транспорт. Съветваме ви да не взимате под внимание подобни обяви и да не влизате в контакт с подателите им.”

bazar.bg

 

Правила за безопасност при сделки

 

Evroamazon SL  Брокер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =

Позвъни